Ergonomie op het werk:

hoe kies je de beste mooiste stevigste meest duurzame monitorarm voor jouw werkplek?

Lees snel verder...

Ergonomie op het werk: hoe kies je de perfecte monitorarm?

 

We brengen tegenwoordig meer tijd dan ooit door voor onze computerschermen. De gemiddelde Nederlander besteed 5,5 uur per dag achter het scherm waarvan 3 uur en 9 minuten achter de computer. Of je nu thuis werkt of op kantoor, ergonomie speelt een belangrijke rol in het behouden van je welzijn en productiviteit. Een element van een ergonomische werkplek dat vaak over het hoofd wordt gezien, is een goede monitorarm. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze lopen we kort door de volgende punten heen:

Wat is een monitorarm en waarom zou je er een nodig hebben?

Simpel gezegd, is een monitorarm of monitorbeugel een hulpmiddel dat je gebruikt om je computerscherm op de juiste hoogte en afstand te plaatsen. Het stelt je in staat om je monitor op een comfortabele hoogte te zetten, wat de belasting op je nek en ogen vermindert en je werkhouding verbetert.

Hoe werkt een monitorarm?

Een monitorarm wordt aan je bureau of muur bevestigd en kan in hoogte en afstand worden aangepast om aan je specifieke behoeften te voldoen. Hierdoor kun je je monitor in de perfecte positie plaatsen, of je nu zit of staat. Het belangrijkste voordeel van het gebruik van een monitorarm is de verbeterde houding. Door je monitor op ooghoogte te plaatsen, hoef je je nek niet te buigen of te strekken om je scherm te zien, wat veelvoorkomende problemen zoals nek- en rugpijn kan voorkomen.

Factoren om te overwegen bij het kiezen van een monitorbeugel

Als het gaat om het kiezen van de perfecte monitorarm, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden:

  • Schermgrootte en gewicht: Niet alle monitorarmen zijn gemaakt voor alle schermen. Zorg ervoor dat je de grootte en het gewicht van je monitor kent en controleer of de arm die je kiest, deze kan ondersteunen.
  • VESA-compatibiliteit: VESA is een standaard die gebruikt wordt voor de montage van televisies en monitoren. Controleer of je monitor VESA-compatibel is en of de monitorarm die je kiest, de juiste montagegaten heeft. De monitorarmen van Alberenz hebben allen een VESA aansluiting van 7,5x,75 centimeter en 10×10 centimeter.
  • Bereik en flexibiliteit: Afhankelijk van je bureauopstelling en hoe je wilt werken, heb je misschien een arm nodig die in meerdere richtingen kan bewegen. Kijk naar de reikwijdte en flexibiliteit van de arm om te zien of deze past bij jouw werkwijze.
  • Aantal schermen: Gebruik je meer dan één monitor? Sommige armen kunnen meerdere schermen ondersteunen, wat handig kan zijn als je multitaskt. Onze bestseller in deze categorie is de dubbele monitorarm met gasveer.
  • Montage-opties: Niet alle bureaus zijn hetzelfde. Zorg ervoor dat de monitorarm kan worden gemonteerd op de manier die jouw bureau toelaat.
  • Prijs en kwaliteit: Hoewel prijs een belangrijke factor is, moet deze niet de enige overweging zijn. Goedkopere armen zijn misschien niet zo duurzaam of aanpasbaar. Kies een arm die een goede balans biedt tussen prijs en kwaliteit.

De juiste monitorarm voor elke behoefte

Er zijn veel monitor armen op de markt, en de juiste keuze hangt af van je specifieke behoeften. Onze favorieten zijn geschikt voor totaal verschillende doelen:

De single monitorarm met muurbevestiging

Prefect als je het bureau tegen een muur hebt staan en ruimte wilt besparen. Door de gasveer kan de arm gemakkelijk op en neer worden bewogen.

De laptop-monitorarm met gasveer

De perfecte combinatie voor flexwerkplekken. Je plugt gemakkelijk je laptop in en stelt de hoogte in met de gasveer.

Laptoparm met gasveer

Een uniek product op de markt. Speciaal gemaakt om de laptop op ooghoogte of stahoogte te krijgen. Naast dat deze arm veel wordt gebruikt op werkplekken wordt hij ook gebruikt door DJ’s op grote evenementen.

De single monitorarm gasveer

Ons meest populaire model dat geschikt is voor schermen van 18 tot 40 inch en gemakkelijk op en neer bewogen kan worden met de gasveer. Het strakke design, goede prijs-kwaliteit verhouding en de mogelijkheid om hem aan het bureau te bevestigen zonder te boren maken deze beugel de favoriet op veel werkplekken.

Tips voor het installeren en gebruiken van een monitorarm

Nadat je de perfecte monitorbeugel hebt gekozen, zijn hier enkele tips voor de installatie en het gebruik:

  1. Lees de instructies: Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar het is belangrijk om de installatie-instructies te lezen om ervoor te zorgen dat je de arm correct monteert.
  2. Stel de arm correct in: Zorg ervoor dat de monitor op ooghoogte is en dat je comfortabel zit of staat terwijl je naar het scherm kijkt.
  3. Pas de spanning aan: Veel monitorarmen hebben een instelbare spanning om het gewicht van de monitor te dragen. Zorg ervoor dat deze goed is ingesteld om te voorkomen dat je monitor zakt.

Conclusie

Het kiezen van de juiste monitorarm kan een grote impact hebben op je comfort en productiviteit op het werk. Of je nu thuis werkt of op kantoor, de juiste monitorarm kan je helpen een ergonomische werkplek te creëren en nek- en rugpijn te voorkomen. Denk goed na over de factoren die we hebben besproken en kies een monitorbeugel die past bij jouw specifieke behoeften en werkomgeving.